Saturday 4 December 2010

Sarmale in foi de varza dulce

Poftiti la o portie de sarmale!Eu nu am mai rezistat pana la Craciun....de Craciun gatesc din nou:D
Iata cum le-am gatit....3 verze potrivite,2 pahare orez,2 morcovi rasi,1 kg.carne tocata de porc,verdeturi,sare,piper dupa gust;2 cepe,eu am pus una rosie si una alba si 2 oua ,veti vedea de ce:)....

Ceapa se toaca...
Morcovul ras...
Varzaam gasit de doua feluri,creata si ceva asemanator celei de Covasna;deci se opareste in felul urmator....se pune apa la fiert,3-4 litri,se adauga sare si putin otet...cand fierbe in clocot se adauga foi de varza creata si varza de Covasna,scobita de cotor,prin acest procedeu varza se opareste in profunzime(asa cum si la murat se mureaza mai bine si nu se impute,cica de asta varza se impute de la cotor)....se lasa cam 10-15 minute pana ce varza se inmoaie putin fara sa se rupa frunza
Condimente savuroase,cimbru,patrunjel,amestec de verdeturi si orez...orez cu bob lung,da un aspect frumos compozitiei
Pasta de rosii...bulion...sau suc de rosii se poate utiliza...eu am pus pasta de rosii poloneza
Ceapa se caleste,mai degraba se innabuse
Se da cratita deoparte si se adauga morcovul...
apoi carnea,orezul
verdeturile,sarea,piperul
ouale se sparg si ele peste compozitie,ouale ajuta la inghegarea compozitiei de sarma,sarmaua la fiert nu se mai desface,ramane frumoasa asa ca la formare
Asta e frumoasa compozitie:)
Sarmalutele impachetate(se ia o frunza in palam asi se adauga 1 lingura umplutura se infasoara si se baga marginile in interior,tehnica e "furata"de la mamica mea:D
Pe "fundul "oalei se pune varza taiata fideluta,apoi samalutele
Peste ele inca un strat de varza taiata
Apoi sosul din bulioncu putina apa...acest sos patrunde in sarmale si da savoare,le si acreste putin
Se presara foi de dafin
Se acopera cu o farfurie si se adauga apa pana la baza oalei,apoi se pune capacul si oala se pune pe foc...de acum rabdare cam 1 ora jumate:D
Sarmalutele sunt mult mai bune cu mamaligutza:D

am mai adaugat si putina smantana si am servit:)


A fost un deliciu!!!:D

6 comments:

  1. si de ce trebuie sa pui farfurie pe ele, daca acoperi cu capac?

    noi vrem sa le facem cu carne tocata de vita in cuptor. ai idee cam ce temp si timp ar avea nevoie? noi avem o idee, ca gatim bolognese destul de des, si am folosi aceeasi temp pt 3 ore.

    ReplyDelete
  2. Sarmalele se fierb inabusit de obicei in vase de lut sau in oala acoperite cu o farfurie si capacul oalei pus pe o parte...la cuptor cam 2 ore este sufiecient la 180-190 grade si sa adaugi apa fierbinte(incalzesti cu fierbatorul)daca vezi ca a scazut zeama sa nu se arda:)
    Daca faci pe aragaz sa le fierbi la nivelul 5.
    Mult spor la sarmale va doresc!

    ReplyDelete
  3. aha, noi avem oala de lut, deci va fi suficient sa pun capacul. iar apa de obicei nu se evapora prea mult, din cate am observat eu. o sa fie un test, prima runda. abia astept sa fac. o sa facem poze si o sa pun probabil reteta in engleza pe blog ca sa vada si soacra, in caz ca vrea si ea sa faca - ii place sa gateasca chestii noi.

    ReplyDelete
  4. Super,Adina!Vor iesi sarmale deliciose in oala de lut!:D

    ReplyDelete
  5. Ce pofta mi-ai facut! Arata bestial! Abia astept sa ajung acasa sa mananc si eu. Fara carne, bineinteles, sunt bune si asa.
    Chiar ma intrebam ce mai faceti?:)

    ReplyDelete
  6. Teo,multumesc!Sunt super si sarmalele fara carne,imi plac cele cu ciuperci:D
    Noi suntem bine...momentan inzapeziti,eu in concediu de zapada,copii vacanta nu se stie pentru cat timp,Vasi sa vedem daca va intra si el in concediu.
    Pupici cu drag xoxo

    ReplyDelete